Kort fortalt
Flekkefjord kommune gjennomfører en omfattende utskiftning av trygghetsalarmer for over 200 brukere i uke 48, 2024. Dette er en nødvendig oppgradering grunnet utfasingen av 2G-nettet.
Hva betyr det for deg som har trygghetsalarm i dag?
- Du trenger ikke gjøre noe – brannfolk kommer hjem til deg i løpet av uke 48.
- De nye alarmene ser like ut og fungerer på samme måte som de gamle, men er koblet til 4G-nett i stedet for 2G.
Viktig å vite:
- Brannfolkene vil alltid identifisere seg med ID-kort.
- De vil aldri be om sensitiv informasjon som bankkonto eller passord.
Det er bystyret som har bevilget 1,5 millioner til utskiftingen av trygghetsalarmer og selskapet Tellu som er leverandør av de nye alarmene.
Overgang til 4G-nett
Velferdskoordinator Bjørnar Stenberg forklarer at de nye alarmene er identiske i utseende og funksjon som de gamle, men at utskifting må gjøres for å tilpasse alarmene til 4G-nett.
- Den eneste forskjellen er innmaten, som nå blir byttet ut for å kunne kommunisere over 4G-nettet. Dette sikrer at alarmene vil fungere selv når 2G-nettet fases ut, forteller Stenberg.
Stort prosjekt
Flekkefjord kommune har omtrent 200 innbyggere som benytter seg av trygghetsalarmtilbudet, de fleste av dem vil få besøk i løpet av uke 48.
Prosjektleder Kai Henning Velund understreker omfanget av arbeidet som brann og redning, sammen med velferdskoordinator Bjørnar Stenberg, nå skal i gang med.
- Vi har mobilisert mange av våre kolleger for at utskiftingen skal gå raskt og effektivt. Med kunder spredt over hele kommunen, må vi fysisk oppsøke hver enkelt i hjemmet. Vi regner med å bruke en ukes tid på utskiftningen, forteller Velund.
Avtaler ikke tidspunkter
Velund påpeker at de ikke har tid til å ringe hver enkelt på forhånd for å avtale, men forsikrer om at alle som kommer vil kunne identifisere seg med ID-kort. Han understreker også at de ikke vil spørre om sensitiv informasjon som bankkonto, PC-bruk eller telefon.
Brannvarsling redder liv
I tillegg til trygghetsalarm, tilbyr kommunen også abonnement på røykvarsling. Kai Henning Velund og Bjørnar Stenberg viser til statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):
- Siden 1979 har i gjennomsnitt 48 personer årlig omkommet i boligbranner i Norge.
- Cirka 75% av de omkomne er eldre, pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige.
- Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.
- Røykvarsling kan redde liv, understreker Velund, og forteller at for enkelte grupper som de nevnt i DSBs statistikk, kan det være en stor fordel å ha røykvarsler direkte knyttet til brannvakta.