Utsatt skolestart

Utsatt skolestart innebærer at barnet starter på skolen det året det fyller sju år. Vanlige momenter å vurdere er barnets modenhetsnivå, barnets kognitive og språklige nivå, og barnets sosial tilpasning, ev. andre særlig forhold som kan innvirkning på barnets utvikling.

Vurderingen skal også beskrive barnehagetilbudet ved utsatt skolestart, sammenlignet med et tilpasset opplæringstilbud i skolen. Momenter som gruppestørrelse, aldersfordeling, oppholdstid, organisering av tilbudene skal beskrives.

Barn det kan være aktuelt å vurdere søknad om utsatt skolestart for:

  • Barn som med ett år ekstra i barnehagen vurderes å kunne klare seg uten spesialundervisning ved skolestart.
  • Barn som er født svært seint på året (november/desember)

Tospråklighet i seg selv er ingen grunn til utsatt skolestart. Det samme gjelder barn med varig nedsatt funksjonsevne og barn med store lærevansker. Disse barna bør inn i skolen det året de fyller seks år og få et tilrettelagt opplæringstilbud der.

Framskutt skolestart

Framskutt skolestart innebærer at barnet begynner på skolen det året det fyller fem år. Dersom barnet fyller fem år etter 1.april, vil søknad om framskutt skolestart ikke kunne innvilges. Her er loven absolutt.

Vanlige momenter å vurdere ved framskutt skolestart er sosial modning, språklig  og kognitiv utvikling, modning i forhold til skolestart. Barnet må være minst på nivå med gjennomsnittet for barn som er ett år eldre. Det er få som oppfyller disse kriteriene.

PPT vurderer dette

  • Alle barn skal skrives inn på skolen det året de fyller 6 år, også i de tilfellene det er søkt om utsatt skolestart.
  • Foreldre som vurderer utsatt/framskutt skolestart for deres barn, tar dette opp med pedagogisk personale i barnehagen og PPT.
  • Dersom foreldre ønsker å søke om utsatt/framskutt skolestart, sendes begrunnet søknad Oppvekst og kultur i Flekkefjord kommune. Søknaden og behov for mer dokumentasjon vurderes i den enkelte sak. Dersom andre instanser har kontakt med barnet, kan det være aktuelt å ta kontakt med disse.
  • Det er viktig at spørsmål om utsatt/framskutt skolestart er avklart tidlig, og helst før innskrivings-prosessen til første klasse starter. Søknad om utsatt/framskutt skolestart må derfor være Oppvekst og kultur i hende innen 20.desember.
  • Oppvekst og kultur sender saken over til PPT for en sakkyndig vurdering, dersom slik kontakt ikke allerede er etablert. Foreldre må gi sitt samtykke til dette. Frist 15.januar
  • PPT gjennomfører en utredning og utarbeider en sakkyndig vurdering, der barnet enten anbefales eller ikke anbefales utsatt/fremskutt skolestart. Den sakkyndige vurderingen sendes foresatte med kopi til oppvekst og kultur innen 10.februar.
  • Oppvekst fatter vedtak i saken innen 20.februar.

Klagerett

Beslutningen om utsatt/fremskutt skolestart er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven og kan påklages. Klagen må være postlagt innen 3 uker fra den dato vedtaket mottas. Klagen sendes Oppvekst og Kultur, som videresender til Fylkesmannens Utdanningsavdeling, som er klageinstans.