Dans

Dans handler om å uttrykke seg med kroppen! I kulturskolens danseundervisning får elever sjansen til dette sammen med andre danseinteresserte, gjennom ukentlige dansetimer i ulike sjangre og gjennom forestillinger. Her kan alle få muligheten til å oppleve danseglede.

Dansepedagogen har fokus på å utvikle kroppsbevissthet og danseferdigheter i møte med ulike musikkuttrykk. De ulike dansestilene utfordrer kroppen på forskjellige måter, men felles for alle er dynamikk, individuelt engasjement og sosialt samspill. En forutsetning for all læring er trygghet og motivasjon. Elevene tas på alvor, og de blir veiledet inn i danseverdenen.

For tiden jobber vi innen barnedans, moderne dans, jazzdans, men holder på å utvide spekteret. Barna fra 3. klasse er velkomne.

Teater

Teater er et fag på linje med musikk og visuell kunst. I teater bruker vi oss selv som instrument.

Tilbudet innen teater består av rollelek, improvisasjon, bevegelse og arbeid med tekst.

Rolleleken er betydningsfull. Gjennom den får de unge brukt seg selv, fysisk og verbalt, og de får tilfredsstilt behovet for å bearbeide opplevelser.

I improvisasjonsarbeid befinner eleven seg i en spontan skapende sammenheng, enten alene eller sammen med andre i en gruppe. Improvisasjonsarbeid kan utvikle elevens evne til spontanitet og kreativitet, til rolleinnlevelse, lytting, tilstedeværelse og samhandling. Ordforråd og uttrykksevne styrkes. Man skiller mellom bevegelsesimprovisasjon og verbal improvisasjon. Improvisasjon kan brukes som metode til å lage forestillinger

Formidling av dikt og prosa, samt dramatisering står sentralt.

Undervisningen foregår i grupper og enkeltvis. Det blir tatt hensyn til individualitet og særlige behov. I samarbeid med de andre avdelingene, lager vi store og små forestillinger jevnlig. I den forbindelse får elevene ekstra undervisning.

Visuell kunst

Kombitime (3. klasse)

Undervisningen Innen teater og visuell kunst begynner når barna er i 3. klasse. Da gir vi gruppetilbud for alle elever i kommunen i Spira på mandager. Siden dette er ment som en grunnleggende innføring i teater og visuell kunst, ønsker kulturskolen at elevene får kjennskap til begge kunstuttrykk. Dette for å oppleve bredden og felles trekk i all kunstnerisk uttrykk.

I praksis legger vi opp til at alle som er påmeldt, får et halvt år med visuell kunst og et halvt år med teater ved våre faglærere.

Visuell kunst (fra 4.klasse og oppover)

I undervisningen legges det vekt på å utvikle kreativitet og selvstendige uttrykk, og det gis en bred innføring i ulike teknikker. Basis er tegning, maling og skulptur/installasjon. Gleden og energien som ligger i å skape noe er vel så viktig som å oppnå målbare resultater og produkter.  Elevene blander farger, utforsker materialer og eksperimenterer innenfor mange ulike uttrykksformer og teknikker. Litt teori og kunsthistorie flettes inn underveis. I perioder undervises mer innen foto og animasjon. Utstillinger og presentasjoner av eget arbeid er også en viktig del i opplegget.

Musikk

Gitar

Gitar er et av kulturskolens mest populære instrumenter og skolen har mange gitarelever. Disse spiller alle sjangre innen gitarmusikken fra klassisk gitar til, pop, rock mm. Kulturskolens lærere dekker et stort og vidt kompetansefelt og elevene kan gjennom undervisningen få videreutvikle seg innen sitt interessefelt.

Det undervises i:

  • akustisk gitar
  • el-gitar
  • bassgitar
  • band

Kulturskolen leier ut akustiske gitarer i begynnerfasen. Leiegebyr for ett semester er 250,-

Piano og keyboard

Piano og keyboard er meget allsidige instrumenter. Elevene blir kjent med mange forskjellige typer musikk og stilarter. Elevene kan få utvikle sin interessefelt også innen arrangering og komponering.

Det undervises i:

  • piano
  • rytmisk piano
  • keyboard

Som piano- og keyboardelev i kulturskolen vil du få tilbud om å spille på en rekke konserter, og å bli med på mange kjekke prosjekter i løpet av skoleåret.  

Det er en forutsetning at alle som får piano/keyboardundervisning i kulturskolen har et egnet instrument til å øve daglig på.

Fiolin

Fiolin er et instrument som egner seg både til solospill og i grupper. Strykeinstrumenter er spesielt egnet til samspill, og alle strykeelever ved Flekkefjord kulturskole skal delta i samspill og orkester. Våre elever har mulighet til å delta i «Lister strykergruppe» og «stryk på Sørlandet» en samling to ganger i året.

Instrumentet finnes i flere størrelser og kan leies av kulturskolen. Leiegebyr for ett semester er 250,-

Musikkgrunnopplæring for 1. klasse

Det første året (1. klasse) får elevene kjennskap til, og omgang med de musikalske elementer og uttrykksformer samt utvikler musikalske forestillingsevner.  Vi bruker forskjellige typer rytme- og klanginstrumenter (utvidet Orff instrumentarium) til dette.  Dessuten er musikk og bevegelse, sang og bruk av stemmen, improvisasjon og lytting til musikk en viktig del. Gruppene omfatter maks ti barn. Foreldre har samtalemulighet.

Karusell (2. klasse)

Andre året (2. klasse) blir elevene kjent med forskjellige instrumenter, og får spille dem.  Instrumentene er fiolin, piano, keyboard, blåseinstrument, gitar. Elevene er inndelt i grupper på tre eller fire, og spiller i sju uker før de bytter instrument. En del instrumenter er til låns. Foreldre har samtalemulighet. Karusell foregår i Spira.